2. Bifează seriile care reprezintă numerele aforismelor, unite în jurul noțiunii „creație”.
1. Selectează un aforism și prezintă două argumente Pro sau Contra ideii enunțate.
2. Valorifică informația de la rubrica Curiozități pentru a elucida rolul pe care Lucian Blaga îl conferă aforismelor în contextul operei sale.
1. Comentează viabilitatea aserțiunii blagiene conform căreia aforismele „au darul să netezească asperitățile colțuroase ale gândirii”.
Înainte de a-și scrie Testamentul editorial, poetul i-a dictat soției sale o scrisoare:
„De câteva luni lucrez la cea din urmă carte făcând parte din trilogiile mele filozofice. Titlul ei va fi Ființa istorică. Expun în ea o seamă de idei despre om ca ființă istorică. Începusem această lucrare încă în timpul războiului. Evenimentele m-au împiedicat să trec dincolo de primele patru capitole. Alte probleme trebuiau lămurite mai întâi. În cei 15 ani ce s-au scurs de la război încoace m-am închinat cu deosebire poeziei. Dar am scris și câteva volume de filozofie. Prin anii ’35 intenția mea era să-mi dezvolt ideile filozofice în 5 trilogii. Câteva din ele au apărut, părți din ele au fost redactate. Acum, că mă apropiu de desăvârșirea Ființei istorice, am hotărât să reduc planul trilogiilor, fixându-le la patru. [..]
Argumentând de ce a redus numărul trilogiilor de la 5 la 4, Lucian Blaga va mărturisi:
„(...)Mai urma să mă ocup și de o seamă de probleme în legătură cu „existența creatoare”. Dar, astăzi, găsesc că aceste probleme pot fi tratate mai sprinten și mai eficace subt forma de „aforisme”, de observații, de aperçu-uri în cadrul unor conversații care au darul să netezească asperitățile colțuroase ale gândirii, pe care de altfel niciodată n-am dorit-o prea sistemică.”