Biografie

Mihai Eminescu

(Mihail Eminovici)
Poet, prozator şi jurnalist român

Elevul Eminovici Mihail a promovat clasa I, fiind clasificat al 11-lea în primul semestru şi al 23-lea în cel de-al doilea semestru. Aron Pumnul, profesorul său de la Cernăuţi, l-a calificat, în ambele semestre, cu note maxime la română.

Născut

15 ianuarie 1850, Botoșani.

Detalii biografice

1866 Este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În 12/24 ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul. Elevii scot o broşură, „Lăcrămioarele” învăţăceilor gimnazişti („Lăcrimioare... la mormântul prea-iubitului lor profesoriu”), în care apare şi poezia La mormântul lui Aron Pumnul, semnată M. Eminoviciu, privatist (persoană care își face studiile în particular.)

La 25 februarie / 9 martie (stil nou) 1866

Debutează cu poezia „De-aş avea” în revista Familia, publicată la Pesta de Iosif Vulcan. Iosif Vulcan îl convinge să-şi schimbe numele în Eminescu – variantă adoptată ulterior şi de alţi membri ai familiei sale.

Între 1869 şi 1872

Este student la Viena. Urmează ca „auditor extraordinar” Facultatea de Filozofie şi Drept (dar audiază şi cursuri de la alte facultăţi). Activează în rândul societăţii studenţeşti (printre altele, participă la pregătirea unei serbări şi a unui Congres studenţesc la Putna, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la zidirea mănăstirii de către Ştefan cel Mare), se împrieteneşte cu Ioan Slavici; debutează ca publicist în ziarul Albina, din Pesta.

1875

Se impune în calitate de revizor şcolar, unde l-a remarcat pe profesorul Ion Creangă de la şcoala nr. 2 din Păcurari.

1877

S-a mutat la București, unde până în 1883 a fost redactor, apoi redactor-șef (în 1880) la ziarul Timpul.

Decedat

15 iunie 1889, București.

Genuri si specii cultivate de
Mihai Eminescu

Genul liric

Idila

Dorința, Lacul, Sara pe deal

Egloga/idila

Floare albastră, Povestea teiului

Satira

Junii corupți, Scrisorile, Criticilor mei

Epistola

Scrisorile I-IV

Romanța

Pe lângă plopii fără soț, De ce nu-mi vii

Cântecul

Atât de fragedă, O, rămâi, Somnoroase păsărele

Meditația

Împărat și proletar, La steaua, Mortua est

Elegia

Revedere, Melancolie, O, mamă, Mai am un singur dor

Sonetul

Trecut-au anii, Veneția, Sonete

Glosa

Glosă

Gazelul

Gazel, moto la Călin (file din poveste)

Oda

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, Oda

Poemul

Călin, Luceafărul, Strigoii, Fata-n grădina de aur, Memento mori

Doina

Ce te legeni, Doina

Epigrama

Epigrame, Epigramatice

Strigătura

Strigături

Genul epic

Schița

La aniversară

Nuvela

Sărmanul Dionis, Avatarii faraonului Tla, Cezara, Archaeus

Romanul

Geniu pustiu

Basmul cult

Fat-Frumos din lacrimă

Genul dramatic

 

Ciclul Mușatinilor, Decebal, Avram Iancu

Posteritate

Biografii

1945

George Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu

1968

Ion Crețu, Mihail Eminescu (biografie documentară), Editura pentru Literatură, București

1983

Dumitru Murărașu, Mihai Eminescu-viața și opera, Editura Eminescu

2008

Ilina Gregori, Știm noi cine a fost Eminescu? Fapte, enigme, ipoteze, Editura Art

Lista de compoziții pe versurile lui
Mihai Eminescu

Teatru și film

Geniu sublim (Eminescu), scenariu de film, scris în 1966 de scriitorul Cristian Petru Bălan și achiziționat oficial de Centrul Cinematografic București, secția scenarii film.

În anul 1986, revenit în RSS Moldovenească, regizorul Emil Loteanu a regizat filmul artistic de televiziune Luceafărul, despre viața și creația poetului Mihai Eminescu.

Filatelie

Serviciile poștale din Republica Populară Română au emis în 1958 o serie filatelică pe care erau gravate portrete ale diferitelor personalități, între care Mihai Eminescu, reprezentat pe o marcă poștală cu valoarea nominală de 55 de bani.

Serviciile poștale din Republica Moldova au pus în circulație, în 1996 o marcă poștală, pe care este gravat portretul lui Mihai Eminescu; cu valoarea nominală de 0,10 lei moldovenești.

Totodată a fost emisă și colița nr. 9, care are reprezentat arborele genealogic al lui Eminescu; valoarea nominală a coliței este de 1,40 lei moldovenești.

În 1999 serviciile poștale din Republica Moldova au emis o marcă poștală care reprezintă Medalia „Mihai Eminescu”, cu valoarea nominală de 90 de bani moldovenești.

Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea poetului, în anul 2000 a fost emisă, de către serviciile poștale ale Republicii Moldova, colița nr. 21: Mihai Eminescu – 150 de ani de la naștere.

Numismatica

Pe o monedă comemorativă, cu valoarea nominală de 1 rublă, emisă de Uniunea Sovietică în 1989, a fost gravat chipul lui Mihai Eminescu. Moneda, pusă în circulație pe 26 decembrie 1989, pentru a celebra centenarul Eminescu, a fost bătută la monetăria din Leningrad, cu un tiraj de 2 milioane de exemplare. De remarcat că prenumele poetului este scris Mihail și nu Mihai, variantă recunoscută de către eminescologi.

În anul 2000 Banca Națională a Moldovei a emis o monedă de argint, de calitate „proof”, care are gravată efigia lui Mihai Eminescu.

La 8 ianuarie 2016 Banca Națională a României, pentru a sărbători 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista „Familia”, a pus în circulație, în atenția colecționarilor, o monedă de argint cu titlul de 999‰, având valoarea nominală de 10 lei. Moneda este rotundă, are diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 g, având cantul zimțat. Întreaga emisiune de 200 de exemplare este de calitate proof.

Notafilie

Portretul lui Mihai Eminescu pe o bancnotă cu valoarea nominală de 500 de lei (RON), emisă de Banca Națională a României în 2005 (avers)

Portrete

În urma lui Mihai Eminescu au rămas patru portrete fotografice:

Realizat la Viena în 1869, cel mai cunoscut și pe baza căruia s-a construit și mitul geniului, se pare că e un portret neretușat al unui fotograf austriac.
Din 1878, realizat de Frantz Dushek la București.
Din 1884-1885, realizat de Nestor Heck la Iași.
Din 1887 de Jean Bielig, și după acesta s-a făcut o litografie de către Th. Mayerhofer. Se pare că pe acesta din urmă l-a rupt Titu Maiorescu atunci când i-a fost arătat.

Sculpturi ale poetului

 

Bustul lui Mihai Eminescu din Suceava. Pe soclu, un altorelief din bronz cu chipul scriitorului. Sculptor Teodor V. Ștefanelli.

 

Statuia lui Mihai Eminescu din Iaşi.

 

Bustul lui Mihai Eminescu de lângă Teiul lui Eminescu, Iaşi. Operă de Ion Mateescu.

 

Placă comemorativă a lui Mihai Eminescu în Cernăuți.

 

Statuia lui Mihai Eminescu din Chișinău.

 

Bustul lui Mihai Eminescu în Rotonda scriitorilor din Bucureşti.

 

Statuia lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român, Bucureşti.

 

Statuia lui Mihai Eminescu din Grădina Botanică din Cluj.

 

Statuia lui Mihai Eminescu din Paris.

 

Bustul lui Mihai Eminescu în Scuarul Român din Montréal.