Ion Popescu Gopo

(născut la 1 mai 1923, Bucureşti - m. 29 noiembrie 1989, Bucureşti)

Studii

1950 La vârsta de 18 ani s-a înscris la Academia de Arte din Bucureşti, pe care însă n-a absolvit-o. A urmat un curs intensiv la Studioul "Soizmultfilim" din Moscova şi a început să lucreze în cadrul secţiei de animaţie a studioului cinematografic Bucureşti, unde a debutat individual, în acelaşi an, cu scurtmetrajul „Răţoiul neascultător”.

Premii și distincții

1957 S-a lansat pe plan internaţional cu „Scurtă istorie”, primul scurtmetraj românesc cu „Palme d’Or la Festivalul de la Cannes. Protagonistul (al acestui film şi al unei adevărate revoluţii anti-Disney), "omuleţul", a fost reluat de Gopo, până la 1987, în alte 21 de scurtmetraje
1958 "Şapte arte” - Marele premiu la Festivalul de la Tours"
1960 "Homo sapiens" - Marele premiu al festivalului de la Karlovy Vary
1962 "Alo, hallo!”
1977 "Ecce homo!"
1982 "Quo vadis, homo sapiens?” - un lungmetraj de montaj, compilaţie din filmele anterioare
1987 "S-a furat o bombă”, film selecţionat în competiţie la Cannes şi premiat la Edinburgh şi Salonic

Activitate profesională

  A fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi cineaşti români, activând nu doar ca regizor şi scenarist al unor filme de animaţie sau cu actori, ci şi ca desenator, grafician şi ilustrator de carte. Pseudonimul Gopo este un acronim de la numele de fată al mamei sale (Gorenco) şi numele tatălui său (Popescu)
1939 A debutat în presă, cu caricaturi. Din acelaşi an datează primele încercări de animaţie, în cadrul studioului familial "Popescu și fiii"
1949 Alături de Constantin Popescu şi Matty Aslan a semnat scurtmetrajul de animaţie "Punguţa cu doi bani"
  În paralel cu activitatea constantă din sfera animaţiei (unde a realizat ultimele scurtmetraje), a debutat în lungmetrajul live action cu actori. A mai finalizat nouă lungmetraje de ficţiune (ultimul său proiect cinematografic "Stan păţitul" a rămas neterminat)
1960 La mijlocul anilor '60, a introdus la noi filmul-pilulă, prin scurtmetraje precum "Balanţa", "Ploaia”, „Pantoful", "Treaba făcută cu cap” sau "Ulciorul", prezentate cu ocazia Festivalului Internaţional de la Mamaia
  A fost ales vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Realizatorilor Filmului de Animaţie (ASTFA)
1964 "Paşi spre lună" , film SF distins la Mamaia şi Trieste
1965 "De-aş fi..." Harap Alb, adaptare liberă după basmul lui Ion Creangă, premiat la Moscova
1966 "Faust XX"
1968 A mai semnat „Oraşul meu”, ultimul scheci din filmul-omnibus "De trei ori Bucureşti”. A abordat curajos basmul, feeria, musical-ul şi "science fiction -ul, în pofida dotărilor tehnice insuficiente
1969 - 1973 A început să lucreze ca şef al secţiei de propagandă pentru cinema şi televiziune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Geneva
1974 A fost desemnat al doilea preşedinte al Asociaţiei Cineaştilor din România, după ce ocupase funcţia de vice-preşedinte sub conducerea lui Victor Iliu (va fi preşedinte al ACIN până la moarte)
1975 "Comedie fantastică"
1980 În anii 80 a experimentat noi tehnici de animaţie, precum mişcarea acelor de gămălie („E pur si muove", 1980), a firelor de tutun "Animagicfilm", 1981), animarea obiectelor, a statuetelor sau a părului ("Tu", 1983).
1981 "Maria Mirabela", coproducţie româno-sovietică premiată la Chicago, care îmbină ingenios jocul actoricesc cu animaţia şi cu trucajul cinematografic
1984 "Galax"
1985 "Rămăşagul" - distins la Chicago
1987 „O zi la Bucureşti,, și ,,Maria şi Mirabela în Tranzistoria, (1989), sequel al filmului din
  Deşi realizările sale cinematografice provin dintr-un context istoric nefavorabil, Ion Popescu Gopo s-a numărat printre foarte puţini regizori români din epocă ale căror nume sunt menţionate în enciclopediile cinematografice internaţionale.
  În semn de omagiu, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc organizează, din 2007, premiile Gopo; trofeele, care au forma celebrului "omuleţ" al lui Gopo, sunt acordate celor mai bune performanțe din industria filmului autohton. În mai 2013, când cineastul român ar fi împlinit 90 de ani, Uniunea Cineaştilor l-a omagiat printr-un eveniment în cadrul căruia membrilor echipei de animaţie a regizorului le-au fost înmânate statuete Gopo.

De-aș fi... Harap Alb

Regizor

Ion Popescu Gopo

Aducem mulţumiri Centrului Naţional de Cinematografie din România, în persoana doamnei Director General Anca Mitran, şi Societăţii pentru Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual a Autorilor şi Realizatorilor Dacin Sara, în persoana domnului Director General Bogdan Ficeac, pentru acordarea dreptului neexclusiv de utilizare a secvenţelor din cinemateca CNC România în ilustrarea prezentului manual digital, în conformitate cu legislaţia cinematografică în vigoare.

Ion Popescu Gopo