Mircea V. Ciobanu

Născut la 29 februarie 1956, s. Petreni, r-nul Drochia.

     Mircea V.Ciobanu este poet, critic şi eseist literar român. Redactor-şef la editura „Ştiinţa”. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și din România.
A fost redactor-şef adjunct la revista „Semn”. Rubrici permanente la revistele „Sud-est cultural”, „Contrafort”, „Jurnal de Chişinău”. Colaborări cu „Familia”, „Convorbiri literare”, „Dacia literară”, „România literară”, „Limba română”, „Observator cultural”, „Dilema veche”, „Cronica”, „Hyperion”, „Intertext”, „Noi” ş.a. Membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova, Membru al PEN clubului.

Volume de critică

2008 „Plăcerea interpretării”
2009 „Proza lui Sadoveanu”
2013 „Aureliu Busuioc: poetul, prozatorul, dramaturgul”
2014 „Deziluziile necesare”
2015 „Tratat cu literatură”

Autor de manuale, antologii şi ghiduri didactice.

Vizionează interviurile cu Mircea V. Ciobanu și află răspunsurile la
întrebările indicate în dreapta paginii.

Criticul literar

Mircea V. Ciobanu

1. Care sunt, în opinia Dvs., particularitățile limbajului dramatic ce îl deosebesc de celelalte limbaje ale textului literar? Este citibil un text dramatic sau acesta este destinat a fi în exclusivitate unul din elementele, e adevărat cele mai importante, ale spectacolului?

2. În ce măsură îşi poate permite un regizor al teatrului actual să se îndepărteze de la textul dramaturgului?

3. Teatrul și, respectiv, textul dramatic este, comparativ cu alte forme culturale, mai refractar la inovaţiile formale radicale? Cum credeți, de ce?

4. Care este rolul teatrului în epoca televizorului şi calculatorului?

5. Cine dintre dramaturgii clasici rămân în continuare actuali? Numiți un tânăr dramaturg român care, în opinia Dvs., are un mare viitor.

Mircea V. Ciobanu