Dimitrie Cantemir

Biografie

Dimitrie Cantemir

Dimitrie Cantemir
- Omul

Dimitrie Cantemir (1673 -1723), supranumit de criticul român George Călinescu „un Lorenzo de Medici Lorenzo de Medici (1492 - 1519) a fost un poet, savant, artist, diplomat și conducător al Republicii Florentine în timpul Renașterii italiene. , al nostru” este cel mai important reprezentant al umanismului românesc. Fire enciclopedistă, Dimitrie Cantemir a fost filozof, geograf, etnograf, lingvist, istoric, compozitor și muzicolog.
A fost al doilea fecior al voievodului moldovean Constantin Cantemir. Deși tatăl său nu a fost școlit, acesta le-a oferit copiilor săi, Antioh și Dimitrie, o educație aleasă. Din anul 1688, la doar 15 ani, este trimis la Constantinopol în calitate de ostatic, garant pentru domnia tatălui său. Acest fapt i-a permis să facă studii la Academia Patriarhiei constantinopolitane.
Între anii 1710 - 1711, este domnitorul Țării Moldovei, dar, după pierderea bătăliei de la Stănilești, în care se asociază cu rușii împotriva Imperiului Otoman, este nevoit să se refugieze în Imperiul Rus condus de Petru cel Mare.

Dimitrie Cantemir
- Scriitorul

Desen dintr-o copie manuscrisă a Divanului



- Prima carte scrisă de principele iluminat este Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea sau giudețul sufletului cu trupul. Aceasta a fost publicată la Iași, în anul 1698, în limba română, fiind considerată prima lucrare filozofică românească.
- Este autorul mai multor cărți istoriografice de interes european: Istoria Creșterii și Descreșterii Curții Otomane (1716), Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor(1722).
- Este autorul primei biografii istorice românești prin lucrarea Viața lui Constantin Cantemir.
- În perioada aflării la Istanbul, a scris, în limba turcă, Cartea științei muzicii (Kitab-i-musiki), o lucrare despre știința muzicală turcă, în care este prezentat primul sistem de notație muzicală turcă.
- Lucrarea sa Istoria Ieroglifică (1705) este considerată de Nicolae Iorga „cel dintâi roman românesc de realitate istorică”, reflectând, în mod alegoric, aspecte din viața social-politică a țării. Prin această lucrare, este considerat a fi primul scriitor satiric din literatura română.

Dimitrie Cantemir
- Coordonate ale universalității



- Dimitrie Cantemir a fost primul român care a devenit membru al Academiei de la Berlin în anul 1714. La solicitarea acesteia, Dimitrie Cantemir va realiza, în limba latină, Descrierea Moldovei (Descriptio Moldaviae), lucrare științifică cu caracter descriptiv-geografic, importantă pentru secolul al XVIII-lea, prin care spațiului european, pentru prima dată, i s-a oferit o viziune de ansamblu despre Moldova de atunci.
- Pentru contribuția sa, a fost apreciat de sultanul Ahmed al III-lea drept o figură importantă în promovarea artelor. Este considerat un deschizător de drumuri în domeniul studiului muzicii laice și religioase.
- Împăratul rus Piotr Alexeevici Romanov l-a învestit în calitate de Principe Serenissim al Rusiei în anul 1711.
Scriitorul francez Voltaire a afirmat despre Dimitrie Cantemir că „unea talentele vechilor greci cu știința literelor și aceea a armelor”.
Pe plăcuțele din fața biblioteciii Saint-Genevieve din Paris, alături de numele marilor învățați ai lumii, este trecut și numele cărturarului și savantului Dimitrie Cantemir.

Dimitrie Cantemir

Dimitrie Cantemir (biografie)

:
:

Cercetează

Sarcină orală

1. Prezintă un discurs oral prin care să argumentezi că Dimitrie Cantemir a fost o personalitate vizionară, de talie europeană.