Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931, în satul Mălăiești din raionul Grigoriopol, fiind primul și singurul copil în familie. Primele trei clase le face în satul natal după programa de învățământ sovietic, iar între 1941-1944, după instalarea în Transnistria a administrației civile românești, va studia după programul de învățământ românesc. Copilăria scriitorului este marcată de evenimente tragice: tatăl scriitorului, Vasile Beșleagă, a fost judecat și condamnat la 20 de ani de detenție, iar mama a fost data afară din casa confiscată de autorități.
Vladimir Beșleagă
- Prozatorul
În anul 1966, scriitorul va publica romanul Zbor frânt, apărut initial cu titlu Țipătul lăstunilor. Este scrierea care l-a consacrat, fiind urmată de povestirea Pădurea albastră (1968), romanele Acasă (1976), Durere (1978), Sânge pe zăpadă (1985). Scrie și literatură pentru copii: cartea Dirimaga, (2009), este autorul scenariului de film Povârnișul (1971), este pasionat de traducerea textelor. În 2017, după 30 de ani de lucru, vede lumina tiparului romanul Cumplite vremi, care însumează 2226 de pagini.
Vladimir Beșleagă
- Scriitorul
Vladimir Beșleagă este, grație tehnicii sale narative moderne, considerat cel
mai important prozator basarabean al secolului XX.
Este deținătorul
titlului de Scriitor al poporului (1991), al Premiului de
Excelență al Uniunii Scriitorilor pentru întreaga activitate (2004),
iar anul 2006 va fi declarat de criticul Eugen Lungu „Anul Beșleagă”.
În anul 2015
Olimpiada republicană la limba și literatura română a fost dedicată lui Vladimir Beșleagă.
1. Citește romanul Zbor frânt, urmărind, într-un jurnal de lectură, evoluția și complexitatea stărilor sufletești ale protagonistului Isai.
2. Decodifică valențele simbolice ale Nistrului în roman.
3. Identifică argumente textuale pentru a demonstra că Zbor frânt este un roman total (istoric, social, de familie, psihologic, simbolic etc.)
4. Discutați în plen impresiile de lectură. Opinați asupra eventualelor aspecte care fac dificilă lectura acestui roman.
5. Comentați, în baza informației din biografia autorului, relevanța modificării titlului inițial al romanului.
Criticul literar Andrei Țurcanu consideră
„lăstunul” un element simbolic emblematic pentru creația lui Vladimir Beșleagă.