Emil Cioran

Biografie

Emil Cioran

Emil Cioran -
Omul

Emil Cioran a fost scriitor și filozof român de limbă franceză. S-a născut la 8 aprilie 1911 la Rășinari, în familia preotului Emilian Cioran.
Devenind student al Facultății de Litere și Filosofie la Universitatea din București, are ocazia să-l cunoască pe Constantin Noica, cu care este coleg și va deveni prieten. Totodată, îi are în calitate de profesori pe Tudor Vianu și Nae Ionesco.
În 1933 - 1935, în baza unei burse obținute, își face studiile în filozofie la Berlin. A fost unul dintre reprezentanții „tinerei generații”, alături de Mircea Eliade, Constantin Noica, Mihail Sebastian și Eugen Ionesco, și a îmbrățișat principiile trăirismului românesc în perioada de lansare a acestuia. Din anul 1945, după ce autoritățile române comuniste i-au retras cetățenia, se mută cu traiul la Paris, în Cartierul Latin, fiind, la acel moment, un apatrid. Emil Cioran nu a cerut niciodată cetățenia Franței.

Emil Cioran -
Scriitorul

Publicații în limba română: Pe culmile disperării (1934), Cartea amăgirilor (1936), Schimbarea la față a României (1936), Lacrimi și sfinți (1937), Amurgul gândurilor (1940).
Publicații în limba franceză: Tratat de descompunere/Précis de décomposition (1949), Silogismele amărăciunii/Syllogismes de l'amertume (1952), Ispita de a exista/La tentation d'exister (1956), Căderea în timp/La Chute dans le temps (1964), Exerciții de admirație/Exercices d'admiration (1986) ș.a.
În România, opera sa a fost reabilitată după 1989, editându-se și textele de publicistică și corespondență: Singurătate și destin (1992), Scrisori către cei de-acasă (1995).
În anul 1950, va obține Premiul Rivarol pentru Précis de décomposition, prima sa lucrare scrisă în limba franceză.

Emil Cioran -
Coordonate ale universalității

În chiar ultimul an al vieții scriitorului, editura Gallimard a publicat un volum de 1800 de pagini cu opera completă a acestuia, iar critica literară aprecia faptul că, la acel moment, mai mult ca niciodată, cărțile lui Emil Cioran erau prezente în librăriile franceze.
În anii '90, Emil Cioran era considerat cel mai important stilist francez, iar cărțile sale sunt considerate scrieri fundamentale ale esteticii și filozofiei contemporane.
În fiecare an, Centrul Național al Cărții acordă o bursă în cinstea lui Emil Cioran.
A fost înmormântat în cimitirul Montparnasse, alături de mari somități ale culturii franceze.

Emil Cioran

Emil Cioran (biografie)

:
:

Sarcină interactivă

Selecții corecte: 0 / 0
Selecții greșite: 0

Repetă exercițiul

Sarcini orale

1. Citește scrisoarea lui Emil Cioran către părinții săi.

Paris, 29 iunie [1950]


Iubiții mei părinți,
Vă aduceți aminte că anul trecut m-am prezentat la un premiu, care se acorda unui scriitor străin ce a publicat o carte în franțuzește. Premiul nu l-am luat anul trecut; el mi-a fost decernat anul acesta, de unanimitatea comisiei. La Paris, gestul e considerat ca un succes fără precedent. În același timp, voi încasa 50.000 de fr. (valoarea premiului). – Nu știu dacă o astfel de veste poate să vă bucure, date fiind tristețile pe care ce le încercați și situația materială prin care treceți. – Cred că măcar acum nu puteți să mai aveți un scrupul și-mi puteți cere ce doriți.

Vă îmbrățișez cu drag, Miluț.


2. Comentează atitudinea scriitorului față de părinți.

3. Cât de importantă consideri recunoașterea unui tânăr scriitor prin premii și alte disctincții?

Sarcină scrisă

1. Redactează o scrisoare de răspuns la mesajul de răspuns al lui Emil Cioran către părinții săi.

Lucru în grup

1. Lecturați informația de la rubrica Curiozități.

2. Împărțiți-vă în echipe și susțineți cu argumente Pro și Contra decizia Tribunalului de la Paris de a-i da menajerei, care a găsit lotul de manuscrise, câștig de cauză.

În anul 2005, femeia de serviciu a găsit, în pivnița casei în care a locuit Emil Cioran, un lot de manuscrise ale scriitorului. În urma ultimului proces judiciar, Tribunalul din Paris a decis că menajera are dreptul asupra acestor documente. Atunci când documentele au fost scoase la licitație, statul român nu a putut participa, întrucât nu au fost identificate fonduri.

În cadrul unei conferințe, criticul Eugen Simion lansa ideea că societatea română ar putea organiza o colectă publică, pentru ca documentele Cioran să revină acasă. Într-un final, proprietarul documentelor, la licitația din 7 aprilie 2011, a devenit omul de afaceri George Brăiloiu. Acesta le-a donat Bibliotecii Academiei Române. În acest mod, manuscrisele Cioran au ajuns Acasă. Lotul conține documente personale ale scriitorului și mai multe manuscrise.