Sarcini orale

1

Ce emoții trezește lectura/vizionarea farsei?

2

Discutați, în plen, despre intriga acestui text.

3

Opinați asupra intenției personajelor NICOLLÓ și FILIPPO de a diminua valoarea și talentul lui PEPPINO.

4

Utilizând informația de la rubrica Curiozități și din Fișa biobibliografică a autorului, comentează legătura dintre geneza piesei Angajare de clovn și amintirile lui Matei Vișniec despre orașul natal.

• Atmosfera orașului copilăriei, Rădăuți, a constituit sursa de inspirație pentru scrierea piesei „Angajare de clovn”. Acest oraș era tăiat în două de o cale ferată, care îl intersecta, inclusiv cimitirul. Autorul a considerat această linie de cale ferată un soi de axă de simetrie a universului. Într-un interviu dânsul va mărturisi: „Ei bine, când eram eu mic, în acel oraş care se numeşte Rădăuţi, din când în când venea circul. Venea cam o dată pe an şi atunci se întâmpla o transformare extraordinară în oraş, pentru că împreună cu circul veneau culorile, venea muzica, veneau clovnii, venea o veselie pe care înainte nu o regăseai în oraș. Mai rămân însă din acest circ pe care l-am cunoscut eu atunci doar clovnii: clovnii de teatru, clovnii de circ, clovnii de stradă. De câte ori văd un clovn, imediat îmi amintesc de copilărie.”

Sarcini în scris

5

5.1 Selectează, din text, cel puțin trei replici care demonstrează caracterul tragico-comic al piesei.

5.2 Formulează o concluzie cu privire la raportul comic-dramatic în textul postmodernist.





• Piesa „Angajare de clovn” de Matei Vișniec a obținut Premiul UNITER (nominalizare dată de Uniunea Teatrală din România) pentru „cea mai bună piesă românească a anului 1991”. Este unul din cele mai jucate texte dramatice ale autorului.

• În 2015, Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale” din Chișinău a lansat premiera spectacolului „Angajare de clovn”, în regia lui Sandu Grecu. În distribuție a jucat triada de aur a actorilor de la Satiricus: Mihai Curagău s-a născut la 15 august 1943, s. Bălănești. Raionul Nisporeni. Este actor de teatru și de film din Republica Moldova. A jucat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, din 1993 este actor la Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale” din Chișinău. A debutat ca actor de film în anul 1967 la studioul cinematografic "Moldova-film" în filmul Se caută un paznic, a jucat alături de colegul său, Valeriu Cucuruzac, în pelicula Polobocul (1991), colaborînd cu nume notorii din cinematografia basarabeană: Ștefan Vodă, Emil Loteanu, Tudor Tătaru. Mihai Curagău, Valeriu Cazacu s-a născut la 18 februarie 1948 în s. Mateuți, raionul Rezina. Este actor de teatru și de film din Republica Moldova. A jucat pe scena Teatrului Muzical-Dramatic „A.S. Pușkin” , din 1990 este actor, dar și unul dintre fondatorii Teatrului Național Satiricus „I.L. Caragiale” din Chișinău. A jucat în peste 50 de filme la studiourile „Mosfilm”, „Lenfilm”, „Moldova-Film, „Buciumul-Film”, fiind distins cu Titlul onorific Artist al Poporului, în anul 2011 și cu titlul „Maestru în artă”. Valeriu Cazacu, și Jean (Eugen) Cucuruzac s-a născut la 9 februarie 1949 în s. Șerbaca, raionul Rîșcani. Este actor de teatru și de film din Republica Moldova. A jucat ca actor pe scena Teatrelor „Vasile Alecsandri" din Bălți (1976-1980), Teatrul Național „Mihai Eminescu" din Chișinău (1980-1990), iar din 1990 pînă în prezent, este actor la Teatrului Național Satiricus „I.L. Caragiale” din Chișinău. Ca și colegul său, Valeriu Cazacu, este unul dintre fondatorii Teatrului Național Satiricus „I.L. Caragiale” din Chișinău. Este distins cu Titlul onorific Artist al Poporului, în anul 2011, și cu Titlu „Maestru în artă”. Jean Cucuruzac.

6

Redactează un eseu, luând, în calitate de titlu generic, replica personajului Filippo: Sunt mii de Peppino. Toată lumea poate să fie Peppino.

Sugestii pentru elaborarea eseului:

a. Fraza de debut a eseului va fi replica personajului eponim: „Eu sunt Peppino”. Comentariul acesteia va demonstra capacitatea de empatie a lectorului cu personajele farsei tragice.

b. Se va puncta contextul comico-tragic al situației personajului Peppino, care devine reprezentativ pentru categoria oamenilor de artă, aflați în situația ingrată de a-și demonstra permanent talentul și capacitatea de a fi utili publicului, după o viață de ardere profesională.

c. Se vor angaja alte contexte ale vieții sociale, politice, economice la care poate fi raportată replica Eu sunt Peppino.

LUCRU ÎN GRUP

După lectura integrală a piesei, dezbateți finalul acesteia.


a. Sistematizați, într-o hartă cognitivă, principalele teme și idei ale farsei.

b. Argumentați actualitatea textului, comparând situația eroilor și condiția persoanelor de vârsta a treia din societatea noastră.